De la infiintarea sa in 1910, unul dintre principalele obiective ale societatii noastre a fost raspândirea gustului pentru studiul stiintelor matematice. Pâna în 1949 principalul instrument de realizare a acestei misiuni a fost Gazeta Matematica. Aceasta publicatie apare fara întrerupere din 1895, ramânând si astazi punctul de întâlnire al iubitorilor de matematica, de la elevi pâna la profesori universitari si cercetatori stiintifici.
Realitatile lumii dinamice în care traim dovedesc ca matematica ramâne un pilon important al stiintelor si ocupa un rol fundamental în toate domeniile activitatii umane, de la viata de zi cu zi pâna la tehnologiile avansate. De aceea este important ca ea sa fie accesibila unor cercuri cât mai largi. Matematica are reputatia de a fi abstracta si inaccesibila si multi elevi intra la ore cu aceasta idee preconceputa. Stiinta noastra este într-adevar abstracta dar profesorii de matematica sunt cei care au rolul de a o apropia de mintile deschise spre nou ale tinerilor. Gustul pentru matematica se formeaza cel mai usor în anii de scoala iar lectiile si activitatile complementare sunt esentiale în deprinderea modului de gândire matematic si dezvoltarea unor abilitati de calcul si rationament.
Toate acestea pot fi realizate eficient prin munca creativa a învatatorilor si a profesorilor. SSMR si-a propus de ceva timp sa editeze o revista care sa îi ajute pe colegii care predau matematica în scoli sau licee. Acest deziderat a devenit realizabil financiar prin proiectul comun RAF-SSMR numit "Educatia Matematica Altfel".
Revista pe care o lansam se numeste "Didactica Matematica" si îsi propune sa ofere metode eficiente de predare a matematicii. Se adreseaza în primul rând profesorilor dar si tuturor celor interesati de educatia matematica. Principalul nostru obiectiv este de a pune la dispozitia profesorilor resurse metodologice utile activitatilor didactice: modele de lectii, exemple de teme aplicative în cotidian din programa scolara, metode de prezentare si rezolvare a problemelor, sfaturi practice privind activitatile matematice extrascolare, aplicatii ale matematicii în alte stiinte, economie, arta, sport sau jocuri.
Speram ca toti cei care predau matematica sa gaseasca în revista sugestii si modele utile, pe baza carora sa-si îmbunatateasca modul de predare iar orele lor sa devina mai atractive. Cititorii sunt încurajati sa reflecteze asupra continutului revistei, sa încerce sa aplice ideile prezentate în paginile ei la orele de curs si în cadrul altor activitati cu elevii, sa-si asume responsabilitatea îmbunatatirii procedeelor pedagogice si a autodezvoltarii profesionale. Ne asteptam ca, pe baza modelelor, profesorii sa produca materiale pe care sa le foloseasca la clasa, sa elaboreze si sa propuna probleme si articole care, odata publicate, sa contribuie la portofoliile lor profesionale.
Alte probleme legate de educatia matematica vor fi gazduite de site-ul revistei . Orice opinii si sugestii privind continutul publicatiei vor fi binevenite si va invitam calduros sa ni le trimiteti la adresa de e-mail:didactica@rms.unibuc.ro.
Doru Stefanescu